minimalist small apartment inspiration: alan apartment

alan apartment located in Comte Borrell, Barcelona was a decayed small apartment with an area of 700 sq ft (65sqm). the existing house condition was dark and rooms were immoderately subdivided. designer Adrian Elizalde has converted them into open spaces to maximize the use of natural light. each opening room has indicated by different details of design to separate its individuality, but create a strong interaction environment.

5728e270ef6046709a2c05b90ab5425d

the patio was very narrow, therefore the apartment was barely illuminated by natural light.

 

_AG_1992_5_800

 

the only wall partition that extant to give some privacy. the big opening was created in between the existing load-bearing wall to improve the light and spatial flow.

_AG_2004M2_11_800

the tradition ceiling moldings were restored from its previous condition. yet metallic beam as new element was implemented to create timeless atmosphere. they are both painted in white to achieve minimalist, but most importantly is to ensure light condition were improved.

5728e3523f884cd580f10acd0ab566b6

the natural oak wooden flooring produces warmth and harmonize with the simplicity of the space. the hanging light plays a part to elevate the atmosphere as well.

5728e1cd33f440c98777059d0ab5425d

pattern floor tiles were to indicate the kitchen area, but yet the kitchen cabinet was extended “out of the box” to make it more captivating. and it is a trick to make kitchen looks spacious.
5728e2de1a584415bdde0ada0ab566b6

minimalist interior was illuminated by the full length of the light track while it only holds two lights.
5728e52d30744b8890ec05990ab5425d

the full height door opening is wide enough to built a storage cabinet. and it universalizes to the sliding door with window attached above, so that natural light could fill in. #ideaforsmallapartment

5728e542613c4c04a44905a20ab5425d

access handle enhances the simplicity.
_AG_2020_800

the access shelves was merged with the storage divider to create a visual spacious effect.

5728e57625104846ab2c05ac0ab5425d.jpg

original layout

Plano-proyecto-Borrell-OK-X_800

new layout by adrianelizalde

 

photo via: world-architects

 

project// alan apartment

location// Barcelona, Spain

surface area// 65 sqm (700 sqft)

architect// adrianelizalde

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s